Buiten afwerking

Een raamdorpelsteen is een speciale van ijzeraarde hardgebakken tegel, die een dusdanige vorm heeft dat zij onder de onderdorpel van een buitenkozijn aangebracht, dienst doet als lekdorpel.

Aan de onderkant van een raamdorpelsteen is, in het overstek voor de gevel, een druip- of waterhol aangebracht en aan de bovenkant ter plaatse van het kozijn bevindt zich een waterkering in de vorm van een opstand, de klik genoemd. Een raamdorpelsteen wordt niet horizontaal maar schuin gezet om het water de gelegenheid te geven er vanaf te lopen. Het oppervlak is vorstbestendig verglaasd en is in verschillende kleuren verkrijgbaar

Een waterslag of raamdorpel is een gevelonderdeel dat voorkomt dat regenwater direct op of in de onderliggende gevel loopt.

De raamdorpels of waterslagen worden onder de onderdorpel van een kozijn aangebracht, steken iets buiten de gevel (overstek) en lopen schuin af zodat het water dat van de kozijnen komt de gelegenheid heeft er af te lopen. Vuil dat met het water meekomt loopt hierdoor ook niet direct langs de gevel.

Waterslagen worden van verschillende materialen gemaakt zoals kunststof, metalen (aluminium, zetwerk), beton of steenachtige materialen (hardsteen, bakstenen, raamdorpelstenen). Bij steen of beton spreekt men vooral van een raamdorpel, terwijl men bij metalen of kunststof van een waterslag spreekt. Steenachtige raamdorpels hebben aan de onderzijde vaak een zogenaamd druip-  of waterhol, waardoor het water niet langs de onderzijde kan kruipen en zo in de gevel trekt.