Vergunning nodig?
In principe is voor elk bouwwerk en elke verbouwing een bouwvergunning nodig, dus ook voor een dakkapel. Maar gelukkig mag u uw dakkapel laten plaatsen zonder dit bij de gemeente te melden als u aan alle onderstaande voorwaarden voldoet.
Let op! Onderstaande voorwaarden gelden voor een nieuwe dakkapel maar ook als u een bestaande dakkapel wilt verbouwen of renoveren.
- De dakkapel moet op een bestaand gebouw worden geplaatst. Als u tijdens de bouw van uw woning besluit toch ook nog een dakkapel toe te voegen, dan kan dat dus niet vergunningsvrij.
- De dakkapel wordt aan de achterkant of op de zijkant gebouwd. Dit zijdakvlak mag echter niet naar de weg of het openbaar groen gekeerd zijn.
- De dakkapel heeft een plat dak.
- De zijwanden van de dakkapel zijn ondoorzichtig.
- De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1,75 meter (vanaf buiten gezien).
- De onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter boven de dakvoet (maar minder dan 1 meter, dakvoet = ongeveer hoogte dakgoot).
- De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok (hoogste punt dak).
- De zijkanten liggen minimaal 0,5 meter van de buitenste zijden van uw dak.
- De dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of verrijdbaar gebouw.
- De dakkapel mag niet gebouwd worden op een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.
Wilt u een dakkapel aan de voorkant? Dan moet u altijd een lichte bouwvergunning aanvragen. Ook voor de zijkant gelden extra regels waardoor u ook daar soms een vergunning moet aanvragen. Meestal mag u aan de voorzijde de helft of tweederde van uw dakvlak bebouwen. Dus bij een 6 meter breed huis 3 of 4 meter.
Om het nog wat ingewikkelder te maken:
Betekent vergunningsvrij ook vrij van voorschriften? Niet helemaal. Als uw bouwplan voldoet aan alle voorwaarden voor bouwvergunningvrij bouwen, dan mag u zonder bouwvergunning bouwen. Maar de regels voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid uit het Bouwbesluit en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek gelden wel. Ook is het mogelijk dat u een sloopvergunning nodig hebt en moeten uw plannen voldoen aan het bouwbesluit